LINIA VERDE 0-8005-5005

Fondul pentru Eficiență Energetică în sectorul Rezidențial din Moldova (FEERM)

 

 

Programul de finanțare Fondul pentru Eficiență Energetică în sectorul Rezidențial din Moldova (FEERM) a fost aprobat de Guvern în ședința din 10 aprilie, 2024. Conform estimărilor, acesta va mobiliza în jur 1,4 miliarde de lei în anii 2024 - 2027, iar bugetul FEERM va fi gestionat de către Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED) și este constituit din mijloacele financiare colectate în cadrul Programului, privind implementarea mecanismului de obligații în domeniul eficienței energetice pentru perioada 2024 - 2026, granturi și donații din partea partenerilor de dezvoltare și/sau organizațiilor internaționale precum și din mijloacele financiare prevăzute în cadrul Fondului de reducere a vulnerabilității energetice.

 

Întrebări frecvente privind Produsul de finanțare Eficiența energetică a blocurilor locative

1. Ce este Programul de finanțare Fondul pentru Eficiență Energetică în sectorul Rezidențial din Moldova ( FEERM)?

FEERM este un fond care are drept scop crearea instrumentelor financiare sub formă de grant și alocații, în calitate de stimulente financiare acordate beneficiarilor din cadrul acestuia, în calitate de măsură privind politicile publice în domeniul eficienței energetice, în vederea îmbunătățirii eficienței energetice de către consumatorii finali din sectorul rezidențial aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 251 din 10.04.2024 cu privire la aprobarea Programului de finanțare „Fondul pentru eficiență energetică în sectorul rezidențial din Republica Moldova”. Obiectivul general al Programului FEERM este promovarea și facilitarea utilizării eficiente a energiei de către consumatorii casnici prin valorificarea potențialului de eficientizare a consumului de energie în clădirile rezidențiale, având drept rezultat reducerea cheltuielilor populației pentru resurse energetice, sporirea nivelului de confort în locuințe, îmbunătățirea aspectului estetic al clădirilor, creșterea valorii imobilelor și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Stimulentele financiare sunt destinate, inclusiv pentru:

Asociații de Proprietari în Condominiu (APC):

- Grant - 70% din valoarea proiectului investițional de reabilitare energetică a blocuri locative;

- Contribuție proprie a locatarilor - până la 30% din valoarea proiectului investițional de reabilitare energetică a blocuri locative;

- Suplimentar, gospodăriile cu grad de vulnerabilitate energetică, beneficiază de alocații de până la 90% din valoarea contribuției locatarilor pentru proiectul investițional.

Case individuale:

- Grant - 50% din valoarea proiectului investițional de reabilitare energetică a gospodăriei casnice;

- Contribuție proprie a locatarilor - până la 50% din valoarea proiectului investițional de reabilitare energetică a gospodăriei casnice;

- Suplimentar, gospodăriile cu grad de vulnerabilitate energetică, beneficiază de alocații de până la 90% din valoarea contribuției proprietarului pentru proiectul investițional.

 

2. Care instituție administrează Programul FEERM?

Conform Hotărârii Guvernului nr. 251 din 10.04.2024 cu privire la aprobarea Programului de finanțare „Fondul pentru eficiență energetică în sectorul rezidențial din Republica Moldova”, programul FEERM este administrat de Instituția Publică Centrul Național pentru Energie Durabilă (IP CNED), instituție din subordinea Ministerului Energiei.

 

3. Care sunt pașii de aplicare pentru a beneficia de asistență tehnică gratuită în elaborarea auditurilor energetice a blocurilor locative?

    - Reorganizarea Asociației (ACC, CCL, APLP) în Asociația de Proprietari din Condominiu (APC);

    - Depunerea de către administratorul APC-ului a dosarului de participare la Apel;

    - Asigurarea că dosarul este depus corect și complet.

     

    4. Cum aflăm despre apelurile pentru identificarea noilor asociații care să beneficieze de finanțare din cadrul FEERM?

    Pentru a afla despre perioadele de lansare a apelurilor pentru identificarea noilor asociații care să beneficieze de finanțare din cadrul FEERM, recomandăm monitorizarea constantă a surselor oficiale de informare. Acestea includ, pagina web a CNED și a Ministerului Energiei, unde sunt publicate toate apelurile relevante. De asemenea, recomandăm urmărirea conturilor oficiale ale acestor instituții pe rețelele de socializare pentru actualizări în timp real. În plus, este utilă și vizionarea emisiunilor din domeniul energetic, care pot oferi informații valoroase despre oportunitățile de finanțare și termenele limită. Pentru clarificări suplimentare, este disponibilă linia verde a CNED, la numărul 0 8005 5005, unde se oferă suport informativ legate de produsele de finanțare lansate de CNED prin intermediul FEERM. Toate apelurile pentru finanțare sunt publice, asigurând astfel accesul egal la informații pentru toate părțile interesate.

     

    5. Care sunt beneficiile renovării energetice a blocurilor locative?

    - Creșterea eficienței energetice a clădirii;

    - Reducerea facturilor la energie;

    - Creșterea nivelului de confort și a calității vieții;

    - Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră;

    - Creșterea valorii proprietăților, sporind atractivitatea pe piață a locuințelor.

     

    6. Care sunt măsurile de reabilitare energetică a blocurilor locative, eligibile pentru finanțare din FEERM?

    - Izolarea termică a acoperișului și a pardoselii etajului tehnic;

    - Instalarea sistemelor de încălzire și alimentare cu ACM, cu distribuție orizontală a agentului termic;

    - Instalarea colectoarelor solare pentru preparare ACM și panourilor solare fotovoltaice (producere energie electrică pentru LUC, iluminatul teritoriului și lifturi);

    - Instalarea stației electrice de încărcare auto de uz comun;

    - Modernizarea/renovarea sistemului de iluminat pentru LUC și a teritoriului;

    - Modernizarea lifturilor pentru eficientizarea consumului de energie electrică;

    - Izolarea termică a pereților exteriori, fundației soclului și a subsolului;

    - Înlocuirea ușilor și/sau a geamurilor exterioare (în LUC).

    - Alte măsuri: lucrări de reparație sau instalare, care sunt strict necesare pentru a proteja sau facilita implementarea măsurilor identificate în baza raportului de audit energetic și a proiectului tehnic detaliat în cazurile prevăzute de legislație, dar valoarea cărora nu constituie mai mult de 30% din valoarea proiectului investițional pe bloc locativ.

    Notă: LUC - locuri de uz comun

             ACM - apă caldă menajeră

     

    7. Care sunt etapele de implementare a proiectelor de renovare energetică a blocurilor locative finanțate din FEERM?

      1. Aplicarea la apel pentru identificarea Asociațiilor de proprietari din Condominiu (APC) care vor beneficia de raport de audit energetic al clădirilor;

      2. Selectarea asociații beneficiare de audit energetic gratuit;

      3. Efectuarea auditului energetic al blocului locativ;

      4. Decizia adunării generale a locatarilor cu privire la măsurile de reabilitarea energetică a blocului locativ care se solicită a fi implementate (din cele recomandate în raportul de audit energetic), cuantumul contribuției APC-ului pentru lucrăril de implementare a măsurilor de reabilitare energetică, precum și a modului de finanțare/acoperire a contribuției;

      5. Încheierea contractului de finanțare între CNED și APC;

      6. Achitarea de către APC, a 10% din costul elaborării documentației de proiect;

      7. Elaborarea documentației de proiect;

      8. Achitarea de către APC, a unui avans în valoare de 30% din valoarea contribuției APC. Plata realizată de APC-uri pentru elaborarea documentației de proiect este considerată parte componentă a avansului;

      9. Executarea lucrărilor de reabilitare energetică a blocului locativ;

      10. Achitarea de către APC a valorii de 30% din valoarea contribuției acesteia, după recepția la terminarea lucrărilor de reabilitare energetică a blocului locativ;

      11. Achitarea de către APC a valorii de 40% din valoarea contribuției acesteia, forfetar sau în decurs de cel mult 2 (doi) ani de la recepția la terminarea lucrărilor de reabilitare energetică a blocului locativ.

       

      8. Pot beneficia de finanțare și asociațiile din afara mun. Chișinău?

      Pot beneficia de finanțare din cadrul Fondului pentru Eficiență Energetică în sectorul Rezidențial din Moldova (FEERM) Asociațiile de Proprietari în Condominiu (APC) de pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

       

      9. Cum sunt selectate Asociațiile de Proprietari din Condominiu (APC) pentru a beneficia de audit energetic gratuit a blocurilor locative?

      APC-urile sunt selectate în conformitate cu criteriile de eligibilitate și grila de evaluare în baza căreia se oferă punctaj. Acestea se anunță în cadrul fiecărui Apel lansat pentru identificarea Asociațiilor ce vor beneficia de audit energetic gratuit al blocurilor locative.

       

      10. Poate beneficia de finanțare doar un singur bloc, în cazul în care din condominiu fac parte mai multe blocuri?

      Atunci când un APC are în gestiune mai multe blocuri locative, acesta poate aplica la apelurile deschise de IP CNED, pentru obținerea finanțării din Programul FEERM pentru toate blocurile locative sau  pentru unul/două din ele, în dependență de decizia locatarilor, prezentând pentru fiecare bloc un dosar separat. Fiecare dosar trebuie să întrunească toate criteriile de eligibilitate, conform cerințelor apelului lansat.

       

      11. Care sunt criteriile de eligibilitate pentru asociațiile care intenționează să aplice pentru asistență tehnică gratuită în elaborarea auditurilor energetice a blocurilor locative?

      - Forma de organizare juridică a asociației de locatari – Asociație de Proprietari din Condominiu (APC);

      - Blocurile locative trebuie să fie incluse în exploatare nu mai târziu de anul 2005;

      - APC dispune de decizia consiliului de administrație al asociației sau Hotărârea adunării generale a asociației privind aprobarea deciziei de către cel puțin 2/3 din membrii condominiului de a participa în cadrul prezentului apel pentru a beneficia de audit energetic al clădirii;

      - Restanțele medii lunare (calculate pentru ultimele 12 luni anterioare depunerii cererii), ale asociațiilor față de prestatorii de servicii intermediate, furnizorii de resurse energetice (energie electrică, gaze naturale, energie termică), apă și canalizare și/sau servicii publice de comunicații electronice, care nu trebuie să depășească 20% din valoarea totală a plăților lunare pentru fiecare serviciu în parte;

      - Asociația nu este în procedură de insolvabilitate sau în curs de lichidare.

      Notă: Criteriile pot fi modificate pentru următoarele apeluri, prin urmare, trebuie de examinat condițiile expuse pentru fiecare apel în parte.

       

      12. Ce acte trebuie să conțină dosarul de participare la Apelul pentru a beneficia de audituri energetice gratuite?

        1. Scrisoare de intenție.

        2. Formular de aplicare completat.

        3. Decizia consiliului de administrație al asociației sau Hotărârea adunării generale a asociației privind aprobarea deciziei de către cel puțin 2/3 din membrii condominiului de a participa în cadrul prezentului apel pentru a beneficia de audit energetic al clădirii.

        4. Raportul financiar pentru anul 2023 (Anexe la „Indicații metodice privind particularitățile contabilității în organizațiile necomerciale” Aprobate prin OMF 188 din 30.12.2014) la care se anexează Balanța financiară pentru anul 2023.

        5. Extras din registrul de stat al persoanelor juridice.

        6. Decizie privind înregistrarea modificărilor datelor din Registrul de stat al persoanelor juridice (componența membrilor consiliului de administrare).

        7. Extrasul bancar privind existența și soldul Fondului de rezervă/de economii/ de dezvoltare și reparație.

        Notă: Anexele menționate se găsesc pe pagina web: cned.gov.md și pot fi modificate pentru următoarele apeluri.

         

        13. Cum se procedează în cazurile în care unii proprietari de apartamente din blocul locativ au termoizolat pereții apartamentelor pe care le dețin?

        Pentru a asigura  durabilitatea și buna calitate a lucrărilor de termoizolare, în corespundere cu standardele în domeniu, cât și pentru oferirea unui termen de garanție pentru lucrările executate de către compania de construcții, este necesar ca termoizolarea pereților exteriori să fie realizată integral și uniform. Aceasta presupune că, orice strat termoizolant vechi montat de locatari din resurse proprii, trebuie demontat și toți pereții exteriori ai casei se termoizolează cu același material și de aceeași grosime

         

        14. Care este durata de implementare a unui proiect de renovare energetică a blocurilor locative?

        Durata implementării unui proiect poate varia în funcție de complexitatea lucrărilor și de durata aprobării deciziei adunării generale a locatarilor cu privire la măsurile de reabilitarea energetică a blocului locativ care se solicită a fi implementate. (a se vedea etapele de implementare a proiectelor). În mediu, implementarea unui proiect durează cca 2 ani.

         

        15. Cum se stabilesc măsurilor de reabilitare energetică care urmează a fi implementate într-un bloc locativ?

        Pasul 1 După elaborarea raportului de audit energetic al blocului locativ,  CNED transmite APC raportul din audit energetic, pentru examinarea și luarea deciziei cu privire la măsurile care urmează a fi implementate în bloc.

        Pasul 2 Se organizează Adunarea generală a APC, în cadrul căreia se aprobă:

        - implementarea listei măsurilor de reabilitare energetică a blocului locativ pentru care se solicită oferirea finanțarea din FEERM;

        - cuantumul contribuției APC;

        - modul de finanțare a contribuției (capital propriu/ fonduri poprii, credit bancar sau nebancar, de către partenerii de dezvoltare, autoritățile administrației publice locale, alte surse neinterzise de legislație și produsele de finanțare).

        Pasul 3 Administrația APC prezintă decizia de aprobare a celor specificate în Pasul 2.

         

        16. APC-urile achită pentru elaborarea auditurilor energetice ale blocurilor locative?

        În prezent, APC nu achită pentru elaborarea auditului energetic.

        Notă: Condițiile pot fi modificate în viitor, în funcție de prevederile produsului de finanțare disponibil.

         

        17. Cum se calculează contribuția Asociațiilor de Proprietari din Condominiu (APC)?

        Pasul 1 Contribuția beneficiarului se calculează în felul următor:

        (costul elaborării documentației de proiect + costul lucrărilor de construcții) * 30%.

        Pasul 2 Din valoarea contribuției care urmează a fi achitată de APC, se exclud valorile alocațiilor achitate proprietarilor de apartamente din blocul locativ, în dependență de gradul de vulnerabilitate energetică a acestora.

         

        18. Cum se calculează contribuția unui apartament din blocul locativ?

        Pasul 1 Contribuția APC (30% din valoarea proiectului investițional) se distribuie proprietarilor apartamentelor din bloc, în dependență de cota parte deținută de fiecare apartament în parte sau în condițiile stipulate în statutul APC.

        Pasul 2 În dependență de gradul de vulnerabilitate energetică deținut de fiecare proprietar de apartament, din contribuția apartamentului, calculată conform Pasului 1, se scade valoarea alocației oferită din Fondul de reducere a vulnerabilității.

         

        19. Cine achită contribuția pentru proprietarii apartamentelor care nu locuiesc de mult timp în apartament?

        Acești proprietari de apartamente achitată contribuția pentru implementarea proiectelor finanțate din Programul FEERM, în conformitate cu prevederile Legii nr. 187 din 17.07.2022 cu privire la condominiu:

        - Conform art. 16, alin. (5), toți proprietarii sunt obligați să ia măsuri necesare pentru consolidarea sau modernizarea clădirii, pentru reabilitarea termică și pentru îmbunătățirea eficienței energetice.

        - Conform art. 18 alin. (1), proprietarul trebuie să se comporte cu bună-credință și să respecte interesele legitime ale celorlalți proprietari în raporturile dintre ei și în raporturile sale cu asociația.

        - Conform art. 18 alin. (7), proprietarul trebuie să organizeze administrarea și întreținerea unității și în lipsa sa. Conform art. 34 alin. (2), hotărârile adunării generale adoptate în condițiile legii sunt obligatorii pentru toți proprietarii din condominiu, inclusiv cei care nu au participat la adunare ori au votat împotrivă, precum și pentru toate organele asociației.

         

        20. Care este valoarea alocațiilor care se oferă pentru acoperirea contribuției proprii a proprietarilor de apartamente din blocuri locative, care beneficiază de proiecte de reabilitare energetică a blocului locativ, finanțate din Programul FEERM?

        Alocația se oferă proprietarilor de apartamente în funcție de gradul de vulnerabilitate energetică a acestora:

        - Extremă - 90% din valoarea contribuției beneficiarului pentru investiția eligibilă;

        - Foarte ridicată - 75% din valoarea contribuției beneficiarului pentru investiția eligibilă;

        - Ridicată - 60% din valoarea contribuției beneficiarului pentru investiția eligibilă;

        - Medie - 45% din valoarea contribuției beneficiarului pentru investiția eligibilă;

        - Primară - 30% din valoarea contribuției beneficiarului pentru investiția eligibilă;

        - Scăzută - 15% din valoarea contribuției beneficiarului pentru investiția eligibilă;

        - Nonvulnerabil - 0% din valoarea contribuției beneficiarului pentru investiția eligibilă.

         

        21. Care sunt etapele de achitare a contribuției Asociației de Proprietari din condominiu (APC)?

        Contribuția Asociației de Proprietari în Condominiu (APC) se achită în 4 etape, conform Produsului de finanțare „Eficiența energetică a blocurilor locative”, publicat pe pagina web a CNED:

        1. 10% din valoarea costului elaborării documentației de proiect: Aceasta sumă se achită de APC către CNED, în termen de 10 zile de la data semnării contractului de finanțare dintre CNED și APC și reprezintă o parte din contribuția totală a APC, dedusă ulterior din costul total al elaborării documentației de proiect și al lucrărilor, adică contribuția APC-ului pentru documentația de proiect se include în cuantumul total al contribuției beneficiarului.

        2. Avans de 30% din valoarea contribuției: Aceasta se achită în termen de 10 zile de la data semnării acordului adițional la contractul de finanțare.

        3. 30% din valoarea contribuției la terminarea lucrărilor: Această sumă se achită în termen de 10 zile de la data semnării procesului-verbal de recepție la terminarea lucrărilor.

        4. 40% din valoarea contribuției: Această sumă poate fi achitată fie forfetar, fie în decurs de cel mult 2 ani de la data semnării procesului-verbal de recepție la terminarea lucrărilor.

         

        22. Cum sunt atribuite categoriile de vulnerabilitate energetică?

        Categoriile de vulnerabilitate energetică utilizate pentru oferirea de alocații sunt aceleași categorii atribuite în conformitate cu prevederile „Regulamentului cu privire la atribuirea categoriilor de vulnerabilitate energetică și modul de stabilire și plată a compensațiilor pentru achitarea facturilor la energie”, aprobat prin Hotărârea Guvernului Republicii Moldova nr. 704 din 05-10-2022.

         

        23. Unde este indicată categoria de vulnerabilitate energetică a unei gospodării casnice/ apartament?

        Categoria de vulnerabilitate energetică și explicațiile despre modul de atribuire a acesteia pot fi vizualizate în cabinetul personal de pe platforma compensatii.gov.md. Dacă  cererea a fost depusă prin registrator, vă puteți adresa registratorului pentru a afla gradul de vulnerabilitate stabilit sau dacă sunteți eligibil pentru plata monetară.

         

        24. Pot beneficia de alocații pentru acoperirea contribuției proprii a proprietarilor apartamentelor din blocuri locative pentru proiectele finanțate din FEERM, dacă aceaștea nu s-au înregistrat pe platforma compensatii.gov.md?

        Nu. În conformitate cu prevederile Programului de finanțare „Fondul pentru eficiență energetică în sectorul rezidențial din Republica Moldova” aprobat prin Hotărârea Guvernului Republicii Moldova nr. 251 din 10.04.2024, suma alocației este corelată cu categoria de vulnerabilitate energetică a gospodăriei vulnerabile din care face parte proprietarul respectiv.

         

        25. Din ce surse poate Asociația de Proprietari din Condominiu (APC) să achite contribuția proprie?

        - Capitalul propriu/fondurile proprii ale APC-ului;

        - Capital împrumutat/credite bancare sau nebancare;

        - Alocații;

        - Alte surse (parteneri de dezvoltare/donatori, autoritățile administrației publice locale, etc.).

         

        26. Cine organizează contractarea serviciilor?

        Contractarea serviciilor de audit energetic, elaborare documentație de proiect și a lucrărilor de construcții este organizată de CNED.

         

        27. Poate un proprietar de apartament să aplice la finanțarea din FEERM, pentru a beneficia de implementarea măsurilor de eficiență energetică și valorificare surse regenerabile doar pentru locuința sa?

        Nu. FEERM finanțează doar măsurilor de eficiență energetică și valorificare surse regenerabile pentru blocuri locative, administrate de APC. Respectiv, pentru obținerea finanțării din FEERM pentru blocuri locative, pot aplica doar administratorii APC, care gestionează aceste blocuri.

         

        28. APC-urile care dispun de audituri energetice și/sau documentație de proiect elaborate din surse altele decât cele oferite din FEERM, pot beneficia de proiecte de reabilitare energetică a blocurilor locative?

        Da. În condițiile în care aceste audituri energetice și documentația de proiect au fost efectuate în corespundere cu cerințele normative în vigoare, iar APC-urile corespund criteriilor de eligibilitate. În acest caz, APC aplică:

        - direct la etapa de solicitare a finanțării elaborării documentației de proiect – dacă dispune de audit energetic;

        - direct la etapa de solicitare a finanțării lucrărilor de reabilitare energetică a blocurilor locative – dacă dispun de documentație de proiect.

         

        29. Dacă administratorul blocului nu dorește să aplice pentru finanțare, poate să o facă alți locatari?

        Administratorul asociației este persoana desemnată în calitate de organ executiv al asociației care, în sensul art. 177 din Codul civil nr. 1107/2002, reprezintă asociația în relațiile cu terții și îndeplinește alte atribuții stabilite de statut și de Legea nr. 187 din 14.07.2022 cu privire la condominiu. Dacă administratorul blocului nu dorește să aplice pentru finanțare, alți locatari pot iniția acțiunea. Conform Legii nr. 187/2022, proprietarii pot convoca o adunare generală a asociației pentru a discuta și decide asupra aplicării pentru finanțare. Deciziile în cadrul adunării generale sunt adoptate prin votul majorității proprietarilor. Reieșind din cele expuse, administratorul fiind  persoana desemnată de a reprezenta asociația în relațiile cu terții, acesta este obligat să acționeze și să se conformeze hotărârilor adoptate în cadrul adunării generale a asociației. Conform art. 34, alin. (1) „adunarea generală este organul suprem de conducere al asociației și este formată din toți proprietarii din condominiu.”

        Astfel, în cazul refuzului administratorului de a aplica pentru finanțare în pofida hotărârii adoptate în cadrul adunării generale, în temeiul art. 34, alin. (3) lit. i) proprietarii vor fi în drept să revoce administratorul asociației, înainte de expirarea mandatului acestuia și să desemneze un alt administrator. Prin urmare, este esențial ca locatarii să fie informați și să participe activ la procesul decizional al asociației pentru a putea implementa proiectele de interes comun.

         

         

        Produsul de finanțare Eficiența energetică a blocurilor locative

        Produsul de finanțare Eficiența energetică a caselor individuale din gospodăriile rurale cu grad de vulnerabilitate energetică extremă

        Ghid practic al solicitantului serviciului ,,Înregistrarea de stat a asociației de proprietari din condominiu (A.P.C.)”

        Măsuri de eficiență energetică în blocuri locative

         

        Îmbunătățirea eficienței energetice în blocurile locative este esențială pentru reducerea consumului de energie și protejarea mediului înconjurător. În acest context, Centrul Național pentru Energie Durabilă a pregătit un set de întrebări și răspunsuri, pentru a contribui împreună la promovarea unui viitor mai verde și mai sustenabil.

         

        Cum cetățenii pot afla ce fel de măsuri de eficiență energetică pot fi aplicate la blocurile locative?

        Recomandăm urmărirea platformelor de comunicare ale Centrului Național pentru Energie Durabilă pentru a fi la curent cu Apelurile de proiecte de eficiență energetică în clădiri locative care vor fi lansate, cât și cu condițiile de participare, care vor fi stabilite în Ghidul de aplicare. Toate aceste informații vor putea fi consultate pe cned.gov.md și pagina de facebook a CNED.

         

        Cum cetățenii din blocuri locative pot beneficia de un audit energetic?

        Pentru a participa la concursul de selectare a dosarelor, asociațiile de locatari vor depune un dosar. În baza evaluării dosarelor, vor fi identificate asociațiile de locatari care vor putea beneficia de cofinanțarea măsurilor de eficiență energetică în blocurile locative gestionate de asociațiile respective, inclusiv elaborarea auditului energetic. Asociațiile identificate vor beneficia de audituri energetice realizate de către companii contractate de IP CNED din contul Programului FEERM, cheltuieli care vor fi incluse în valoarea totală a proiectului. 

         

        Cine efectuează auditul energetic?

        Auditurile energetice se efectuează de către auditori energetici calificați și înregistrați în Registrul electronic al auditorilor energetici publicat pe pagina web a IP CNED: Registrul auditorulor energetici

         

        Ce înseamnă audit energetic al clădirii?

        Audit energetic – procedură sistematică al cărei scop este obținerea informațiilor necesare despre profilul consumului energetic existent al unei clădiri sau al unui grup de clădiri, precum și identificarea și cuantificarea oportunităților rentabile de economisire a energiei și raportarea rezultatelor;

        Raport de audit energetic – document tehnic elaborat de către un auditor energetic/un grup de auditori energetici, în cadrul căruia sunt prezentate descrierea obiectului/obiectivului supus auditului, modul în care a fost efectuat auditul energetic, principalele caracteristici/performanțe energetice ale obiectului auditat, măsurile propuse de reabilitare sau de modernizare energetică, precum și concluziile/recomandările referitoare la implementarea celor mai eficiente măsuri din punct de vedere economic.

         

        Cine achită auditul energetic?

        Pentru asociațiile de locatari selectate în rezultatul apelurilor de proiecte de eficiență energetică în clădiri locative, CNED va contracta servicii de elaborare a auditurilor energetice. Cheltuielile pentru efectuarea auditului energetic vor fi incluse în valoarea totală a proiectului. Grantul acordat din contul FEERM pentru implementarea proiectelor va constitui cel mult 70% din valoarea investiției eligibile. Ponderea surselor de finanțare (grant și contribuția asociației), va fi specificată în produsul de finanțare.

         

        Cum locuitorii din Chișinău și Bălți pot să efectueze izolarea termică a anvelopei / să schimbe ferestrele în blocul lor?

        Prin cofinanțarea proiectelor de reabilitare energetică a blocurilor locative din contul Programului FEERM. Blocurile locative conectate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică se vor cofinanța în mod prioritar.

         

        Cine efectuează investiția?

        În cazul implementării proiectelor de reabilitare energetică a blocurilor locative din contul Programului FEERM, investiția pentru implementarea proiectelor de reabilitare energetică a blocurilor locative este acoperită de:

        1)grant din Plățile colectate din Schema de Obligații în domeniul Eficienței Energetice și/sau de la Partenerii de dezvoltare și finanțare – cel mult 70% din valoarea investiției eligibile.

        2)Contribuție din partea asociațiilor de locatari. În dependență de gradele de vulnerabilitate energetică, membrii asociației de locatari pot beneficia de alocații de la bugetul de stat din contul Fondului de Reducere a Vulnerabilității Energetice, pentru acoperirea parțială a contribuției.

         

        Care este costul per bloc și per apartament?

        Costul se evaluează în urma raportului de audit și se precizează la etapa de proiectare.

         

        Care este reducerea consumului de energie per bloc, dar per apartament per măsură de eficiență energetică?

        În rezultatul implementării măsurilor de eficiență energetică în blocuri locative se pot înregistra următoarele nivele minime de reducere a consumului de energie:

        a)Izolare termică a anvelopei clădirii - 30%;

        b)Înlocuirea ferestrelor și ușilor exterioare - 15%;

        c)Instalare punct termic individual - 10%;

        d)Instalare sistem de distribuție orizontală - 15%;

        e)Colectoare solare - 20%;

        f)Panouri fotovoltaice - 30%

        g)Iluminat - 30%.

         

        Ce măsuri de eficiență energetică va finanța FEERM?

        a)Izolare termică anvelopă clădire;

        b)Înlocuire uși și/sau geamuri exterioare (din spațiile de uz comun);

        c)Modernizare sistem de încălzire și alimentare cu apă caldă menajeră, în clădiri  conectate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termic (instalare punct termic individual, sistem de distribuție orizontală a agentului termic pentru încălzire și alimentare apă caldă menajeră);

        d)Instalare panouri fotovoltaice și colectoare solare;

        e)Modernizare/renovare sistemului de iluminat interior în spațiile de uz comun;

        f)Instalarea stațiilor electrice de încărcare auto în conformitate cu prevederile legale.

             

        Va finanța CNED auditul energetic din FEERM pentru blocuri locative?

        Cheltuieli pentru efectuarea auditului energetic vor fi incluse în valoarea totală a proiectului.

         

        Care este ponderea grantului oferit de CNED pentru blocuri locative?

        Grantul acordat din contul FEERM pentru implementarea proiectului va constitui cel mult 70% din valoarea investiției eligibile. Ponderea surselor de finanțare (grant și contribuția asociației), vor fi specificate în produsul de finanțare.

         

        De unde pot locatarii să-şi acopere contribuția proprie?

        a)În dependență de gradul de vulnerabilitate energetică, membrii asociației de locatari pot beneficia de alocații de la bugetul de stat din contul Fondului de Reducere a Vulnerabilității Energetice, pentru acoperirea parțială a contribuției;

        b)utilizarea Fondului de reparație şi dezvoltare al asociației de locatari;

        c)contractarea unui împrumut bancar;

        d)utilizarea unor contribuții unice ale membrilor asociației de locatari.

        Apel de identificare a Asociațiilor de locatari pentru asistență tehnică gratuită la elaborarea auditurilor energetice pentru blocuri locative

         

        05 aprilie, Chișinău. Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED) anunță lansarea unui nou apel de identificare a Asociațiilor de locatari care vor beneficia de asistență tehnică gratuită la elaborarea auditurilor energetice, care vor sta la baza proiectelor de reabilitare energetică a blocurilor locative.

         

        Asociațiile de locatari selectate vor beneficia de un audit energetic al clădirii, cu oportunitatea ulterioară de a obține o finanțare de până la 70% sub formă de grant din FEERM pentru implementarea proiectelor de reabilitare energetică a clădirii, iar 30% va fi contribuția din partea locatarilor. 

         

        În funcție de gradul de vulnerabilitate energetică al proprietarilor de apartamente, aceștia vor beneficia suplimentar și de alocație din Fondul de Reducere a Vulnerabilității Energetice pentru acoperirea parțială a contribuției.

         

        Bugetul estimat al programului de finanțare FEERM pentru următorii ani constituie peste 1.4 mld. MDL din care aproximativ 723 mil. MDL urmează a fi acumulați prin intermediul Programului de implementare a mecanismului de obligații în domeniul eficienței energetice pentru perioada 2024-2026, intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2024, iar restul de la donatori și partenerii de dezvoltare.

         

        Reabilitarea energetică a blocurilor locative va aduce o serie de beneficii pentru locatari, printre care reducerea facturilor la energie urmare a creșterii eficienței energetice a clădirii, creșterea nivelului de confort termic în apartamente și a calității vieții locatarilor, creșterea valorii de piață a proprietății și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în atmosferă.

         

        Asociațiile de locatari interesate sunt invitate să participe la apel și să depună dosarul de aplicare în format electronic, pe adresa de e-mail: office@cned.gov.md, sau pe suport de hârtie la sediul IP CNED str. Alecu Russo 1, bloc A1, etajul 10, până la data de 15 mai, 2024. Dosarele de înscriere primite după termenul limită indicat nu vor fi examinate.

         

        Dosarul de aplicare va conține:

        ●Scrisoare de intenție RO (Descarcă aici);

        ●Scrisoare de intenție RU (Descarcă aici);

        ●Decizia consiliului de administrație al asociației sau Hotărârea adunării generale a asociației care confirmă  intenția de participare în cadrul proiectului pentru a elabora auditul energetic;

        ●Formular de aplicare RO (Descarcă aici);

        ●Formular de aplicare RU (Descarcă aici);

        ●Raportul financiar pentru perioada 2023, împreună cu Balanța financiară pentru anul 2023 conform indicațiilor metodice privind particularitățile contabilității în organizațiile necomerciale;

        ●Extras din registrul de stat al persoanelor juridice;

        ●Decizie privind înregistrarea modificărilor datelor din Registrul de stat al persoanelor juridice (componența membrilor consiliului de administrare);

        ●Extrasul bancar privind existența și soldul Fondului de rezervă/de economii/de dezvoltare și reparație.

         

        Pentru informații suplimentare, vă invităm să consultați ghidul de aplicare disponibil pe link-ul următor: Ghid de aplicare RO/Ghid de aplicare RU

        Persoană de contact: Alexandra Vîlcu / Doina Hangan – 022 49 94 44 , ext.2

        Agenda publică

        Decembrie 2024

        L M M J V S D
         
         
         
         
         
         
        1
         
        2
         
        3
         
        4
         
        5
         
        6
         
        7
         
        8
         
        9
         
        10
         
        11
         
        12
         
        13
         
        14
         
        15
         
        16
         
        17
         
        18
         
        19
         
        20
         
        21
         
        22
         
        23
         
        24
         
        25
         
        26
         
        27
         
        28
         
        29
         
        30
         
        31