Facturare netă – schemă de sprijin care începând cu 1 ianuarie 2024, a venit să înlocuiască mecanismul de contorizare netă, schema de sprijin care viza consumatorul final, deținător al centralei electrice cu o putere instalată de până la 200 kW, dar nu mai mare decât puterea contractată cu furnizorul de energie electrică conform legii, care produce energie electrică din surse regenerabile pentru uz propriu și este în drept să livreze în rețeaua electrică surplusul de energie electrică produsă.
Acest nou mecanism continuă să încurajeze producția și consumul local de energie din surse regenerabile, oferind prosumatorilor (consumator final care produce energie electrică din surse regenerabile pentru propriul consum și care poate stoca sau comercializa energia electrică din surse regenerabile produsă, cu condiția că, în cazul unui prosumator noncasnic de energie electrică din surse regenerabile, aceste activități nu constituie activitatea sa comercială sau profesională de bază) posibilitatea de a gestiona surplusul de energie și de a-și compensa consumul de energie electrică într-un mod sustenabil.
În esență, acest mecanism permite prosumatorilor să genereze energie electrică din surse regenerabile și să consume energia produsă direct în propria locuință sau afacere. Surplusul de energie este transferat în rețeaua electrică, fiind înregistrat ca un credit monetar în contul prosumatorului. Soldul monetar, rezultat din diferența între energia electrică livrată în rețea și cea consumată este gestionat lunar sau anual. Acest sold permite prosumatorilor să își utilizeze creditul pentru a compensa facturile ulterioare pentru energia procurată din rețea sau pentru a solicita plata în numerar a soldului pozitiv.
Capacitatea totală instalată a centralei electrice (centralelor electrice) a prosumatorului este egală cu sau mai mică decât puterea contractată cu propriul furnizor de energie electrică pentru respectivul loc de consum și se încadrează în plafonul de capacitate individuală stabilit de Guvern, dar nu depășește 200 kW. Operatorul sistemului de distribuție poate limita capacitatea totală a centralei electrice în anumite zone din cauza limitărilor tehnice din rețeaua electrică în zonele respective, de asemenea, poate limita cantitatea de energie electrică livrată în rețeaua electrică de prosumatorul de energie electrică din surse regenerabile în anumite intervale de timp. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică monitorizează aceste cazuri și acțiunile întreprinse de operatorii de sistem în vederea soluționării acestor limitări și este responsabilă de soluționarea litigiilor dintre operatorii de sistem și prosumatori.
Moldova introduce Facturarea netă: Sprijin nou pentru prosumatori și energie verde din 2024
Conform datelor disponibile ale CNED, oferite de către furnizorii de energie electrică, la sfârșitul lunii octombrie 2024, au fost înregistrați 1067 de beneficiari ai mecanismului de sprijin Facturare netă/prosumatori, cu o capacitate cumulativă de peste 25 MW, dintre care 66 % constituie persoane fizice, iar 34 % sunt persoane juridice.
De menționat faptul că, comparativ cu perioada anterioară, și anume ianuarie-octombrie 2023, când era activ mecanismul de sprijin Contorizare netă, puterea medie instalată în primele 10 luni ale anului era de 9,04 kW, iar după introducerea mecanismului de Facturare netă în ianuarie 2024, puterea medie instalată în primele 10 luni ale anului 2024 este de 6 kW. Graficele comparative de mai jos reflectă situația lunară pentru ambele scheme de sprijin.