Îmbunătățirea eficienței energetice în blocurile locative este esențială pentru reducerea consumului de energie și protejarea mediului înconjurător. În acest context, Centrul Național pentru Energie Durabilă a pregătit un set de întrebări și răspunsuri, pentru a contribui împreună la promovarea unui viitor mai verde și mai sustenabil.
Cum cetățenii pot afla ce fel de măsuri de eficiență energetică pot fi aplicate la blocurile locative?
Recomandăm urmărirea platformelor de comunicare ale Centrului Național pentru Energie Durabilă pentru a fi la curent cu Apelurile de proiecte de eficiență energetică în clădiri locative care vor fi lansate, cât și cu condițiile de participare, care vor fi stabilite în Ghidul de aplicare. Toate aceste informații vor putea fi consultate pe cned.gov.md și pagina de facebook a CNED.
Cum cetățenii din blocuri locative pot beneficia de un audit energetic?
Pentru a participa la concursul de selectare a dosarelor, asociațiile de locatari vor depune un dosar. În baza evaluării dosarelor, vor fi identificate asociațiile de locatari care vor putea beneficia de cofinanțarea măsurilor de eficiență energetică în blocurile locative gestionate de asociațiile respective, inclusiv elaborarea auditului energetic. Asociațiile identificate vor beneficia de audituri energetice realizate de către companii contractate de IP CNED din contul Programului FEERM, cheltuieli care vor fi incluse în valoarea totală a proiectului.
Cine efectuează auditul energetic?
Auditurile energetice se efectuează de către auditori energetici calificați și înregistrați în Registrul electronic al auditorilor energetici publicat pe pagina web a IP CNED: Registrul auditorulor energetici
Ce înseamnă audit energetic al clădirii?
Audit energetic – procedură sistematică al cărei scop este obținerea informațiilor necesare despre profilul consumului energetic existent al unei clădiri sau al unui grup de clădiri, precum și identificarea și cuantificarea oportunităților rentabile de economisire a energiei și raportarea rezultatelor;
Raport de audit energetic – document tehnic elaborat de către un auditor energetic/un grup de auditori energetici, în cadrul căruia sunt prezentate descrierea obiectului/obiectivului supus auditului, modul în care a fost efectuat auditul energetic, principalele caracteristici/performanțe energetice ale obiectului auditat, măsurile propuse de reabilitare sau de modernizare energetică, precum și concluziile/recomandările referitoare la implementarea celor mai eficiente măsuri din punct de vedere economic.
Cine achită auditul energetic?
Pentru asociațiile de locatari selectate în rezultatul apelurilor de proiecte de eficiență energetică în clădiri locative, CNED va contracta servicii de elaborare a auditurilor energetice. Cheltuielile pentru efectuarea auditului energetic vor fi incluse în valoarea totală a proiectului. Grantul acordat din contul FEERM pentru implementarea proiectelor va constitui cel mult 70% din valoarea investiției eligibile. Ponderea surselor de finanțare (grant și contribuția asociației), va fi specificată în produsul de finanțare.
Cum locuitorii din Chișinău și Bălți pot să efectueze izolarea termică a anvelopei / să schimbe ferestrele în blocul lor?
Prin cofinanțarea proiectelor de reabilitare energetică a blocurilor locative din contul Programului FEERM. Blocurile locative conectate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică se vor cofinanța în mod prioritar.
Cine efectuează investiția?
În cazul implementării proiectelor de reabilitare energetică a blocurilor locative din contul Programului FEERM, investiția pentru implementarea proiectelor de reabilitare energetică a blocurilor locative este acoperită de:
1)grant din Plățile colectate din Schema de Obligații în domeniul Eficienței Energetice și/sau de la Partenerii de dezvoltare și finanțare – cel mult 70% din valoarea investiției eligibile.
2)Contribuție din partea asociațiilor de locatari. În dependență de gradele de vulnerabilitate energetică, membrii asociației de locatari pot beneficia de alocații de la bugetul de stat din contul Fondului de Reducere a Vulnerabilității Energetice, pentru acoperirea parțială a contribuției.
Care este costul per bloc și per apartament?
Costul se evaluează în urma raportului de audit și se precizează la etapa de proiectare.
Care este reducerea consumului de energie per bloc, dar per apartament per măsură de eficiență energetică?
În rezultatul implementării măsurilor de eficiență energetică în blocuri locative se pot înregistra următoarele nivele minime de reducere a consumului de energie:
a)Izolare termică a anvelopei clădirii - 30%;
b)Înlocuirea ferestrelor și ușilor exterioare - 15%;
c)Instalare punct termic individual - 10%;
d)Instalare sistem de distribuție orizontală - 15%;
e)Colectoare solare - 20%;
f)Panouri fotovoltaice - 30%
g)Iluminat - 30%.
Ce măsuri de eficiență energetică va finanța FEERM?
a)Izolare termică anvelopă clădire;
b)Înlocuire uși și/sau geamuri exterioare (din spațiile de uz comun);
c)Modernizare sistem de încălzire și alimentare cu apă caldă menajeră, în clădiri conectate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termic (instalare punct termic individual, sistem de distribuție orizontală a agentului termic pentru încălzire și alimentare apă caldă menajeră);
d)Instalare panouri fotovoltaice și colectoare solare;
e)Modernizare/renovare sistemului de iluminat interior în spațiile de uz comun;
f)Instalarea stațiilor electrice de încărcare auto în conformitate cu prevederile legale.
Va finanța CNED auditul energetic din FEERM pentru blocuri locative?
Cheltuieli pentru efectuarea auditului energetic vor fi incluse în valoarea totală a proiectului.
Care este ponderea grantului oferit de CNED pentru blocuri locative?
Grantul acordat din contul FEERM pentru implementarea proiectului va constitui cel mult 70% din valoarea investiției eligibile. Ponderea surselor de finanțare (grant și contribuția asociației), vor fi specificate în produsul de finanțare.
De unde pot locatarii să-şi acopere contribuția proprie?
a)În dependență de gradul de vulnerabilitate energetică, membrii asociației de locatari pot beneficia de alocații de la bugetul de stat din contul Fondului de Reducere a Vulnerabilității Energetice, pentru acoperirea parțială a contribuției;
b)utilizarea Fondului de reparație şi dezvoltare al asociației de locatari;
c)contractarea unui împrumut bancar;
d)utilizarea unor contribuții unice ale membrilor asociației de locatari.