Peste 7.200 de gospodării au beneficiat de sprijin prin Programul de Vouchere pentru Electrocasnice în cele două sesiuni
19 decembrie 2024, Chișinău - Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED) a finalizat cu succes cea de-a doua sesiune a Programului de Vouchere pentru Electrocasnice, demonstrând din nou angajamentul față de reducerea consumului de energie și susținerea familiilor vulnerabile din Republica Moldova.
7.220 de gospodării au beneficiat de sprijin financiar pentru achiziționarea electrocasnicelor eficiente energetic, în cadrul primelor două sesiuni ale Programului de Vouchere pentru Electrocasnice. Programul este implementat de Centrul Național pentru Energie Durabilă și Ministerul Energiei, finanțat din bugetul de stat, cu sprijinul Uniunii Europene.
Această inițiativă a contribuit la reducerea facturilor la energie și la protejarea mediului. Beneficiarii au folosit voucherele în valoare de 7.000 de lei și 6.000 de lei pentru a achiziționa 3.974 de mașini de spălat rufe și 3.246 de frigidere contribuind astfel la scăderea facturilor la energie și la protecția mediului.
Programul a fost conceput pentru a reduce sărăcia energetică a populației prin sprijinirea în special a familiilor cu mulți copii, persoanelor în etate și a celor cu nevoi speciale, oferindu-le acces la electrocasnice moderne, cu un consum redus de energie. Prin înlocuirea echipamentelor vechi și energofage, beneficiarii înregistrează, pe termen lung, economii semnificative la facturile de energie. Economiile totale estimate în urma înlocuirii electrocasnicelor vechi şi energoface cu altele noi eficiente, achiziționate în cadrul Programului, vor ajunge la aproximativ 4 milioane de lei pe an. Acestea, echivalează cu o reducere anuală în factură pentru energie electrică de aproximativ 550 de lei pentru fiecare gospodărie care a beneficiat de voucher.
Pe lângă sprijinul financiar, programul promovează protecția mediului prin reciclarea echipamentelor vechi, care sunt preluate la momentul valorificării voucherului. De la lansare, Linia Verde CNED a gestionat peste 15.000 de apeluri din partea beneficiarilor, pentru a oferi asistență în procesul de verificare și utilizare a voucherelor.
„Prin acest Program am demonstrat, din nou, că tranziția către un consum energetic eficient poate merge mână în mână cu protecția mediului și sprijinirea comunităților vulnerabile. Continuăm să lucrăm pentru un viitor sustenabil, să oferim soluții reale care reduc facturile la energie, cresc calitatea vieții și contribuie la un mediu mai curat”, a declarat Ion Muntean, directorul CNED.
CNED se angajează să continue acest program prin lansarea unor noi sesiuni, care să sprijine un număr și mai mare de gospodării. Prin astfel de inițiative, instituția reafirmă angajamentul față de dezvoltarea sustenabilă și eficiența energetică, contribuind activ la tranziția Republicii Moldova către o economie mai verde.
Impactul pozitiv al programului a atras atenția partenerilor internaționali, care și-au manifestat dorința de a contribui la continuarea acestuia. Recent, CNED a semnat un acord cu Agenția Norvegiană pentru Cooperare în Dezvoltare(Norad), prin care aceasta va aloca 7,5 milioane EUR pentru finanțarea Programului de Vouchere pentru Electrocasnice în anul 2025. Acest sprijin confirmă încrederea partenerilor internaționali în impactul pozitiv al programului asupra comunităților vulnerabile și asupra eforturilor de tranziție energetică a Republicii Moldova.
Pentru mai multe detalii despre Programul de Vouchere pentru Electrocasnice și următoarele sesiuni, accesați site-ul oficial CNED sau să contactați Linia Verde 0 8005 5005.
Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED) este instituția publică din subordinea Ministerului Energiei care are misiunea de a coordona și de a organiza activitățile orientate spre asigurarea implementării politicii de stat în domeniile de activitate atribuite, inclusiv prin atragerea și gestionarea resurselor financiare pentru finanțarea și promovarea proiectelor și programelor în domeniile respective într-un mod durabil din punctul de vedere al mediului, al schimbărilor climatice, și care să contribuie la creșterea gradului de securitate energetică a țării.
- 1181 afișări