Academia Națională GCIP Moldova, ediția 2024, aduce schimbarea spre un viitor mai sustenabil
29 iulie, Chișinău. Academia Națională GCIP Moldova, ediția 2024, a adunat 28 de semifinaliști ai competiției GCIP Moldova 2024 într-un program intens desfășurat între 26 - 28 iulie.
Evenimentul a fost organizat de Centrul Național pentru Energie Durabilă, în colaborare cu Organizația Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială (UNIDO) și cu sprijinul Fondului Global de Mediu (GEF), în cadrul proiectului „Programul de inovare în tehnologiile curate pentru IMM-uri și start-up-uri din Republica Moldova” (GCIP Moldova).
Academia a avut ca obiectiv principal pregătirea semifinaliștilor pentru a dezvolta și prezenta proiecte inovatoare într-un mod competitiv. Ediția din acest an a fost dedicată promovării tehnologiilor inovatoare în domeniul energiei regenerabile.
Lucia Arsenii, vicedirectorul Centrului Național pentru Energie Durabilă, a subliniat că impactul schimbărilor climatice nu poate fi ignorat, dar fiecare idee inovatoare are potențialul de a contribui semnificativ la soluționarea acestor probleme.
„Academiile precum cea a GCIP Moldova sunt esențiale pentru dezvoltarea unor soluții durabile și eficiente. Participarea activă a sectorului privat subliniază angajamentul nostru de a construi un viitor mai verde și de a promova practici sustenabile”, a spus Lucia Arsenii.
„Într-o eră marcată de schimbări climatice și degradare ecologică, avem o responsabilitate uriașă de a transforma aceste provocări în oportunități. Sprijinul nostru pentru startup-uri și inovatori se extinde dincolo de idei, către realizarea practică a acestora. Scopul nostru este să stimulăm inovația în domeniul energiei regenerabile, contribuind la crearea unui viitor mai verde și mai echitabil pentru toți”, a declarat Cristina Pereteatcu, Secretar de stat la Ministerul Energiei.
Directorul Agenției Naționale pentru Cercetare și Dezvoltare, Aurelia Hanganu, a încurajat antreprenorii să continue să inoveze și să implementeze tehnologii curate.
„Academia Națională GCIP Moldova este mai mult decât un eveniment - este o platformă de accelerare pentru idei. Adunând cei mai buni experți din domeniu, fiecare participant are resursele necesare pentru a-și aduce proiectele la următorul nivel, a menționat Aurelia Hanganu.
Programul Academiei a fost structurat pe parcursul a trei zile, în care au avut loc prezentări introductive despre structura și obiectivele programului, sesiuni de pitch, discuții pe teme de strategii de piață, validarea produselor și abordarea oportunităților de finanțare. Participanții au discutat despre integrarea perspectivei de gen în afaceri și au interacționat cu investitori și actori din ecosistemul startup-urilor.
Academia Națională GCIP Moldova 2024 a avut un impact semnificativ asupra dezvoltării competențelor participanților în domeniul tehnologiilor curate și antreprenoriatului.
Semifinaliștii au obținut cunoștințe valoroase și mentorat specializat, pregătindu-se pentru următoarele etape ale competiției. În continuare, cei 15 finaliști vor fi selectați pentru a participa la Academia Globală și la competiția finală, continuând misiunea programului GCIP de a promova tehnologiile curate și spiritul antreprenorial în Republica Moldova. Pentru fiecare din cele 5 categorii vor fi acordate premii a câte 10.000 USD, care vor fi decernate în cadrul Galei Moldova Eco Energetică, ediția 2024.
Programul GCIP (Clean Technology Innovation Programme) pentru IMM-uri și startup-uri din Republica Moldova este dedicat promovării și susținerii tehnologiilor inovatoare în domeniul energiei regenerabile, contribuind la dezvoltarea spiritului antreprenorial și la protejarea mediului înconjurător.
Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED) este instituția publică din subordinea Ministerului Energiei care are misiunea de a coordona și de a organiza activitățile orientate spre asigurarea implementării politicii de stat în domeniile de activitate atribuite, inclusiv prin atragerea și gestionarea resurselor financiare pentru finanțarea și promovarea proiectelor și programelor în domeniile respective într-un mod durabil din punctul de vedere al mediului, al schimbărilor climatice, și care să contribuie la creșterea gradului de securitate energetică a țării.